STARTSIDE          DANMARK          HISTORIEN OM BULGARIEN          USTINA          LINKS

 

 

 Startside

 Danmark

 Historien

 Ustina

 Links

 

 Huset

 Naturen

 Ustina by

 Plovdiv

 

Sommerferien 2010
- første sommerferie uden gæster...

 

Lørdag den 03.07

Der var planmæssig afgang fra AAR kl. 6.40. Bjarne skulle via Prag til Sofia og jeg skulle via Budapest. Underligt. Men jeg kunne ikke få besked om min ferie da de billige billetter var der, og der var udsolgt da jeg kunne bestille, så det blev sådan.

Der var forsinkelser, ændringer af gates etc. på vores tur, så vi var mere end heldige med at vi kunne mødes næsten planmæssigt i Sofia. Vi var i Ustina kl. 20.00. Tjekkede lige at alt var vel i huset og gik ned og handlede. I køleren med det, og så ned og spise. Den nye restaurant er lukket. Nok hvad vi havde forventet, men ærgerligt på mange måder. Efter en liter vin og et solidt aftensmåltid var vi dødtrætte og væltede bare i seng. Sov til kl. 10 næste dag.

 

Søndag den 04.07

Det var godt vi havde haft dækket vores seng med plastik. Der stod en vandpyt midt på den, og det var tydeligt det havde dryppet flere steder. Generelt er det nok det mest beskidte vi er kommet ned til endnu. Der var ikke bare beskidt. Der var så møghamrende beskidt over alt, så efter morgenmaden gik vi i gang og knoklede så til kl. 17, kun afbrudt af lidt frokost, så det var en hård start på ferien, men der var for beskidt til at det var til at være i, og nu hvor det er overstået er det jo rartJ

Det startede ellers i vanlig bulgarsk stil med ingen vand i hanerne. Typisk dagen efter et skybrud, og det havde der været om lørdagen. Vi var blevet modtaget af hele flokken nede på bænken da vi kom. Det var helt rart at blive set af alle på en gang, og de fortalte om det voldsomme skybrud der havde været. Det var tydeligt at se på vejen. Den er faktisk skyllet i stykker i asfalten nogen steder, så det har jo været ekstremt.

Temp. i dag har ligget på 20-25 grader i skyggen og luftfugtigheden har været meget høj, så alt i alt – lummert ad h til. Dagen sluttede da også med noget af et tordenvejr og en voldsom tordenskylle.

Til aftensmad gik vi ned på restauranten. Vi havde taget vores bulgarske lærebøger med for at vise til Lili. Det var skægt at høre hende forsøge sig med det danskeJ

 

Mandag den 05.07

Efter lidt startvanskeligheder – et fladt batteri og en lader der tilsyneladende er gået i stykker, så Bjarne måtte skubbe den lille grønne dyt i gang – kom vi til Plovdiv. Vi skulle have tjekket om vores briller var ok, eller om der skulle nye til. Bjarne slap som forventet med skrækken, mens jeg måtte have nye. 447 Leva. Utroligt billigt i forhold til Danmark, hvor vi lige hørte prisen på et par tilsvarende var ca. 9000,- kr!

Så til Billa og få tanket op med kød og diverse andre fornødenheder. Troede aldrig det skulle overgå os, men vi glemte faktisk at købe vinJ

Eftermiddagen var dase og lidt havearbejde. Bjarne fik klippet al vinen og jeg fik beskåret syrenen.

Om aftenen grillede vi på den lille bordgrill. Stod udenfor og lavede alt. Bjarne slæbte endda den opvask der stod inde i køkkenet ud. Det var befriende dejligt at stå udenfor og lave det hele.

 

Tirsdag den 06.07

Vi var begge tidligt oppe i dag. Bjarne overraskede totalt ved at sætte sig stille og roligt med en bog og en kop kaffe sammen med mig. Det havde jeg aldrig troet jeg skulle opleve.

Vi brugte et par timer på at hænge diverse fluenet op. Det lykkedes os faktisk at få hele køkkenområdet med, så der er masser af plads nu. Fantastisk godt. Så hed det ellers bøger, x-ord og middagslur. Efter kaffen gik vi ned til vineriet for at se hvad de havde. Vi blev totalt overraskede. Det var mega stort. Vi købte 3 x 2 liter vin, det kostede 18 Leva. Der havde bare stået de havde Cabernet Sauvignon på et skilt, men på mit bedste bulgarsk fik jeg spurgt om det var det eneste de havde, og så viste det sig at de også havde Mavrud, så vi nåede lige at ændre de 2 liter til det. Den smager godt. Ikke en stor vin, men god. Igen i dag foregik al madlavning udendørs. Lige nu står mørbraden og simrer og Bjarne er oppe for at blive klippet.

… var lige ved at glemme. Georg kom forbi i dag. Dejligt at se ham. Det lader til at vi begge har tid og mulighed for at mødes lidt her i ferien, så det bliver dejligt.

 

Onsdag den 07.07

Hold da op, hvor man hurtigt vænner sig til ikke at lave ret meget. For mit vedkommende en god bog – Bjarne forsøger ihærdigt, men så er der lige et hul, en skæv flise, en…

I dag væltede han den gamle skorsten oppe på taget af annekset. Der er igen, igen en seriøs vandskade i loftet i værelset i annekset, og vi havde bestemt at det skulle laves her til sommer. Nu er skorstenen væk og hullet godt i gang med at blive lukket. Når det engang er fyldt op med cement kommer der en gang tagpap hen over, mon så ikke det holder tæt.

Så fik vi gæster. En engelsk dame og hendes bulgarske veninde. Begge fra Ustina. Utroligt søde begge to. Vi tager nok med dem til Krichim på søndag, hvor de mødes med andre herboende englændere. Den bulgarske kvinde snakker en sød, men noget forvirrende blanding af engelsk og bulgarsk, men det er fint til at forstå.

 

Torsdag den 08.07

Tror ikke lige jeg bryder mig om, at dagene forsvinder så hurtigt. Hvor fa’n bli’r de af? Troede at når man ikke lavede noget, ville det føles som om ferien var længere, med det passer umiddelbart ikke.

Det begyndte at regne i nat og der har bare regnet det meste af dagen. Tog i Praktiker for at købe det tagpap der skal på oven på taget, men havde ikke held til at finde noget. Fik købt maling til køkken loftet.

Tog i Jysk og kikkede reol til alle bøgerne, men fandt ikke rigtig noget. Mødte Vasilliy og frue. Det viser sig, at han har et stykke tagpap tilovers som passer hvis vi er heldige. Så held i uheld.

Der er åbnet et nyt indkøbscenter over for Jysk, med en Carrefour i. Der tog vi over og kikkede. Hold da op! Der er større end stort. Totalt overvældende med meter efter meter efter meter af varer – og så i to plan. Så dagen er gået med at se på butikker.

Bjarne havde lige muret lidt på de par huller der er rundt omkring inden vi tog af sted. Gråvejr er godt til den slags udskejelser. Men det havde regnet så meget, at det nede over døren ud mod vejen, delvis var skyllet af. Synd. (Aftensmaden. Pølser – bward!!!!)

 

Fredag 09.07

Endnu en regnvejrsdag. Nå der var et par inde aktiviteter der kunne klares. Kælderdøren råbte på lak og træværket lige ovenfor trappen var heller ikke for kønt, så det fik lige en tur med. Lak inden døre er min afdeling. Bjarne gav sig til gengæld i kast med loftet i køkkenet. Det viste sig at være noget af et projekt. Malingen var så tyk, at det næsten ikke kunne smøres ud, så 6 stive timer tog det. Det er vist alligevel første gang jeg har set Bjarne så smadret.

Jeg havde fået en pose abrikoser af en dame, Dubrinka, som ved samme lejlighed inviterede på rakia her kl. 18 i dag. Abrikoserne var nedfalds frugter og en del af dem var temmelig rådne, så på Bjarnes opfordring lavede jeg kompot. Satte det til at koge stille og roligt uden for, så kunne det stå stå der og passe sig selv. Og der gjorde det så. Ud over hele bordet, ned af væggen og godt og grundigt fast i kogepladen. Sikke et rengøringsarbejde. Bedre gik det med oldemors kringle, hvis duft for en tid jog stanken af maling væk. Der kom lige et stykke over til Slavka og Dimca og bedstemor Gruja får lige et stykke nu her når vi går. Slavka fik ved samme lejlighed også lige billederne fra brylluppet.

Det var en hyggelig aften hos Dobrinka. Hun vimsede rundt og snakkede i en uendelighed. Vi blev frekventeret med shopska, pangius-filet og rakia og øl. Vi så en masse billeder. Dobrinkas børn bor bl.a. i Sofia og som vi forstod, også en i Frankrig. Fik også lige kort Kathys historie. Ret trist. Hende og manden købte for 3 år siden huset i Ustina, men efter kort tid i huset kom manden ud for en ulykke og døde. Hun overvejer lidt at flytte hjem til England. Er vist lidt ensom engang imellem, til trods for at Dobrinka er blevet bedsteveninden hernede.

 

Lørdag den 10.07

Vågnede tidligt i morges til lyden af regn der bare øsede ned. Nej… - ikke igen. Nå om på den anden side og småslumre lidt længe.

Da vi langt om længe stod op, kastede Bjarne sig over murværket og mig over lakken. Da jeg sad oppe for oven af trappen og for 117 gang ærgrede mig over det grimme træværk ned langs trappen, kunne jeg ikke dy mig for lige at prøve hvordan det nu kommer til at se ud, når nu engang vi når dertil… og en god time senere kunne jeg konstatere at der faktisk bliver rigtig flot. Da havde jeg taget så langt som armene kunne række. Passede med at lakken også var sluppet op. Må erkende at jeg elsker at give træ lak. Jeg kunne lakere hele husetJ

Så blev det lemmen ned til kælderens tur. Jernrammen var hel rusten, så den har fået en omgang af det hvide som yderdøren har fået. Så skulle selve lemmen have. Det var umuligt at undgå at male på træet, så vi endte med at skille den ad. Da den nu alligevel var skilt ad, kunne vi lige så godt slibe træet. Det var helt uhøvlet og ikke særlig fodvenligt. Det er det nu. Kæmpearbejde, men flot resultat. Og Bjarne mure-lappede videre. Lige inden vi sluttede dagen ville han fjerne den understøttelse der var sat op i annekset under hullet. Det skulle han ikke have gjort. Det raslede ned. Desværre også en stor sten, som så lavede en revne i en flise i gulvet. Ærgerligt og synd med det kæmpearbejde han har lagt i at lave det helt rigtigt.

 

Søndag den 11.07

Dagen i dag har været – overvældende – er vist det rigtige ord. Vi gik op til Dobrinka kl. 11.30. Tog bussen til Krichim sammen med hende og Kathy kl. 12.30. Gik først hen til Peter og Maggie. Så ned i byen, hvor vi troede vi skulle til marked, men det lukkede da vi kom. Det vidste ”man” godt, men det var heller ikke det der var formålet med besøget. Det var at mødes med de andre englændere. Barbara og Stephan, Simon og et par stykker mere, som vi ikke lige kan huske navnene på. Så vi tilbragte eftermiddagen i selskab med en flok søde og rare mennesker. Skal besøge Barbara og Stephan på tirsdag. Så det har været noget af en dag. Spiste lige en hurtig rugbrød da vi kom hjem og blev så enige om, at ½ time på langs vist ville gøre godt. Det gjorde den. Vashko har lige været forbi med det stykke tagpap til os, så nu skal det bare lige sættes på.

Vi ville have været på restauranten og spise, men jeg har haft seriøse maveproblemer lige fra ferien start, så det er ikke den store madlyst der præger. Så det blev en gang salat og spaghetti på terrassen. Varmen kom i dag op på 28°C.

 

Mandag den 12.07

Sov lidt længe i dag. Var først oppe kl. 8.00. Da stod termometeret allerede på 22°. Troede vi skulle have kælderristen på plads i dag, men Bjarne synes lige jeg skulle give kanten en gang mere. Så det fik den. Da jeg nu var i gang, om jeg så ikke lige kunne give dørkarmen en tur? Selvfølgelig. Ville hellere have haft det gjort forleden. Det stinker det maling, så alt er gennemsyret af den luft. Men nu er det gjort. Vi var knap færdige da det trak op til et ordentligt tordenvejr, så vi måtte til at dække det hele til med plastik. Der kom en masse bulder, men ingen regn, så vi slap med skrækken.

Eftermiddagen gik med at læse – for os begge. Vi flyttede fra terrassen og ind under halvtaget ved annekset et par gange, hvor regn og torden truede. Lige nu står grillen og buldrer lystigt (endelig) og fra en halv time siden sagde Bjarne det jeg aldrig havde troet jeg skulle høre ham sige: ”er det i orden jeg lige sætter mig hen og læser, jeg er næsten færdig?” Miraklernes tid er ikke forbiJ

Menuen står på en gang pandestegte grøntsager og en mørbrad. Der er altså nemt at vænne sig til at give en 20-25 kr. for en fersk svinemørbrad.

 

Tirsdag den 13.07

Gik en tur rundt i byen efter morgenmaden. Det er utroligt den udsigt der er ud over hele dalen fra byen. Smukt, smukt.

Mine øjne var helt tossede i dag, så jeg krøb op bag nedrullede gardiner et par timer. Træls ad h til. Om eftermiddagen tog vi bussen til Plovdiv. Skulle mødes med Bo, Linda, ungerne og Lindas far Bjarne samt hans kæreste Lisa. Vi skulle til vinsmagning kl. 19 i den gamle bydel. Inden sad vi et par timer og småsludrede på en cafe.

Der var 5 vine. 2 hvide, 1 rose og 2 røde. Vanen tro var jeg ikke begejstret for hverken de hvide eller rose’en. Bjarne synes de var fine. Så var der en Mavrud og til sidst en kraftig Merlot. Jeg synes Mavrud’en var fantastisk. Vi købte et par flasker med hjem samt en ekstra som gave til Barbara og Stephan på torsdag. (vores aftale tirsdag flyttede vi til torsdag pga. der her arrangement. Det var eneste chance umiddelbart for at mødes med Bo og Linda).

Da tiden for opbrud nærmede sig, tjekkede vi lige busplanen. Busplanen var et foto vi havde taget på busstationen. Selvfølgelig var sidste bus lige kørt, men vi håbede der kørte flere. Der bliver ved med at komme busser gennem Ustina til omkring midnat, og ifølge planen er sidste bus fra Plovdiv 21.45. Vi slog alle rekorder i kap-gang/småløb for at nå den næste bus. Men forgæves. Der var ingen, så vi tog en taxa hjem. Til midnat var temperaturen stadig 28 grader, så det var en varm gå/ løbe-tur.

 

Onsdag 14.07

Uhørt. Vi sov til kl. 9.00 i dag. Sikke noget slendrian. Havde snakket om at køre i Mr. Bricolage, men gad alligevel ikke. Jeg gik udenfor til flokken foran Dimcas butik og småsnakkede. Havde købt et par små børne hårpynt-elastikker til lille Elly. Havde vi været her den 26. juli skulle vi have været til 1 års fødselsdag. Sjovt at sammenligne med Noah. Hun kan ikke selv gå endnu. Hun kan ikke rigtigt sige noget, og så har hun stadig ingen bisser. Det var unægtelig noget anderledes med Noah da han var 1 år. Eftermiddagen var en fredelig lave ingenting / læse eftermiddag. Der har været monstervarmt i dag. 30 grader og til tider overskyet. Høj luftfugtighed. En af de dage, hvor bare det at være gør at man sveder.

 

Torsdag 15.07

Vi skulle have været på besøg hos Barbara og Stephan i dag, men det blev ikke til noget. Vi forsøgte forgæves at få fat i både Barbara og Stephan, Kathy og Dobrinka, men ingen svarede telefoner og ingen åbnede døre, så man kan vist roligt sige at vi blev brændt godt og grundigt af. Det der var træls ved det, var den der vente-position vi befandt os i en stor del af dagen. Om eftermiddagen gik vi ned og fik kaffe og is på cafeen. Og så lige en kold øl. Det luftede dejligt dernede. Alt stod stille i vores have. Vejret var så lummert. Så fik vi fat i Georg og aftalte at komme derop ved 20-30 – 21-tiden. Her sad vi til kl. 01.00 og snakkede og havde også fornøjelse af at møde Georgs kæreste Margarita. Meget, meget sød pige. På vej hjem blev vi ”overfaldet” af græshopper. Kæmpegræshopper. Vi havde haft en i haven dagen før, og jeg anede ikke at de kunne blive så store. Og nu var de overalt – inklusive oppe under min nederdel.  Her må jeg indrømme, at panikken var på vej. De er bare så klamme og sådan en tingest kravlende oppe under tøjet på en…

De biller der havde været på vej ned i kavalergangen og ind af ærmer, ned af ryggen -  det klarer jeg, men kæmpegræshopper….

 

Fredag 16.07

Vi var så ikke helt brændt af. Det hele var en stor misforståelse blandet med sms’er der aldrig kom frem, så der er lavet en aftale på onsdag kl. 13.

Vi skulle mødes med Gergana i dag til frokost. Først fik vi hentet mine briller der igen, igen bare passede. Fik købt en ”gryde” for Susan og en ”Babuska” til Heidi.

Det var dejligt bare at se Gergana til en gang frokost uden at der var 117 problemer der skulle tages stilling til. Så et par timer i hyggeligt samvær over en frokost i Plovdiv blev det til.

Hjemme igen blev fødderne smækket op og bøgerne fundet frem, og det var så aktiviteten resten af dagen.

Jeg fik lavet ”klappen” over vores bagagerum, da temperaturen blev lidt mere human, og sad efterfølgende ude på vejen lidt hos de andre madammer. Om aftenen gik vi ned på restauranten og spiste. Her fik vi selskab af en temmelig beruset Vaklin, som insisterede på at drikke Rakia med Bjarne.

Lili var utrolig sød og hjælpsom og kom med en mini rakia til ham. Jeg fik skrevet hele menukortet af. Ville egentlig gerne være blevet lidt længere og drukket et glas vin eller to mere, men vores ”selskab” blev mere og mere vrøvlet, så vi foretrak alligevel at gå hjem.

 

Lørdag den 17.07

Vi havde forhørt os i bussen med hensyn til bus tider om lørdagen. Vi gider ikke den times ventetid der er i Plovdiv før Sofia bussen går, men iflg. buschaufføren er der kun afgang en gang i timen. Så vi var nede at tjekke tidspunktet og ganske rigtig, der kører en hver halve time, men da ruten køres af forskellige selskaber så…

Så gik den til Plovdiv. Først på planteskole. Fantastisk sted. Det viste sig også at det var den største i syd-bulgarien, men desværre havde de ikke den plante vi søgte. De kendte den dog, og foreslog  at vi fik fat i en gren, satte den i vand og lod den spire. Lykkedes det ikke, har de planterne til november hvor vi forhåbentlig kommer igen. Så i Praktiker. Mængden af mørtel og des lige der skal slæbes til huse er tilsyneladende endeløs.

Da vi havde været lige ved at brække bilnøglen i et forsøg på at låse bagagerummet op, besluttede vi lige at få lavet en ekstra. Hvad vi hører / ikke hører af pris – jeg aner det ikke. Måske 20 - 40 kr. så vi blev slemt overrasket da den kostede 100 Leva, lig med 395 kr. Men nu har vi den.

Så til Bricolage. Nu gider vi ikke se på skjoldede vægge, så vi har købt maling til drengenes værelse. Bliver det pænt får Runas værelse også en tur. De gamle stole og bordet deroppe maler vi sort og så har vi købt et par pæne hynder til stolene. Vi købte også et par kurve til bøgerne oppe i stuen. Så i Billa og så hjem. Da vi kørte hjemad viste temperaturen 35.5 grader, så der er pænt varmt i dag. Vi købte for resten også maling til hoveddøren. Den har som alt andet kun fået den ene gang, der gør det grimt at se på. Vi købte også en kvadratmeter fliser. Vi vil prøve at sætte dem op bag ved brændeovnen. Gipsen tåler varmen fint, men malingen gør ikke, så der skaller af hele tiden. Vi skal have kalvemedaljoner til aftensmad. Den lagrede Mavrud vi købte forleden skal have et ordentligt stykke kødJ

 

Søndag 18.07

En total aktiv dag. Kl. 8 var jeg i gang med at male hoveddøren ind til huset og Bjarne i gang med nogle af de sidste reparationer ud mod fortovet. Så lige en gang morgenmad og mens Bjarne fik fuget rundt langs gulv lemmen i entreen fik jeg malet de gamle stole og bordet fra drengenes værelse.

Tid til frokost. Så ringede Georg – jeg er klar – kommer I? Så da vi havde spist færdigt og Bjarne lige havde fået flyttet brændeovnen i gangen, drog vi op til Georg med det rhododendron jord vi havde købt og hjalp ham med at få plantet den rhododendron som han havde købt. Han havde ikke fået noget at vide om jorden, og vidste det ikke selv, så den ville ikke have holdt længe. Hjem igen efter lige at have fået en øl og en kop kaffe, og fik malet møblerne en gang til.

Til aftensmad grillede vi en helt fantastisk mørbrad. Mums. Vi sad nede under halvtaget for vejret var lidt ustabilt. Det var til og fra med lidt regn og på et tidspunkt tordnede det en del i det fjerne, dog uden rigtig at blive til noget her.

 

Mandag 19.07

Hold kæft hvor er jeg træt! Ikke bar træt, men træt. Der er snart ikke en knogle i kadaveret der ikke værker. Vi har været i gang siden kl. 8 i morges og nu er den 20.30. Udover et par maskiner tøj, heraf den ene med sengetøj – der er vendt madrasser og dem synes jeg er tunge at bakse med, så har vi fået malet drengenes værelse to gange på to hele og en halv væg. Det startede skidt. Det sandspartel der var købt, kunne ikke hænge ved den blanke maling vi for et par år siden havde brugt til at lukke fugtskjolderne inde med, så det måtte vaskes ned igen. Så fik vi fyldt de værste huller ud og så i gang med at male. Der er ”flydende” kanter mange steder. Det skide Knauff de har pladret på væggene er bare ”fadet ud” ved loft og døre og gulv og… så det er svært at lave ordentlige kanter. Så er der det sindrige rammesystem de har lavet rundt om vinduerne. Kønt er det ikke, men vi orker ikke at pille det ned, af frygt for, hvad der gemmer sig bag. Så ufattelig mange trælse kanter at male. Nu gjorde det det ikke bedre at vi havde de mest elendige pensler. Så fik loftbrædderne – rammen rundt lak. Helt utroligt hvad det gør. Så gav jeg knagerækken sort, så den kan matche stolene. Mens jeg malede fik Bjarne repareret kanten på det store vindue. Den så ud som om den var ved at falde fra hinanden. Det gør den ikke mere. Så blev alle listerne rundt i værelset vasket af efter malingen og nu venter ”hjørnet” så på os til i morgen.

Så fik vi sat fliserne op bag brændeovnen. Det blev skide flot. Mens Bjarne gjorde alt murer grejet rent, fik jeg vandet haven og lavet nye rander ved tomater og agurker. Der kom lige en ordentlig skylle i dag. Nok til at man måtte fare ud og pakke alting væk, men ikke nok til at haven blev vandet. Nu venter badet og rødvinen. Godt vi har færdige Banitsa i fryseren til aftensmad.

 

Tirsdag den 20.07

Igen højt aktivitetsniveau fra morgenstunden. Jeg panikker en smule ved tanken om, at resten af ferien skal være rent arbejde på grund af det satte vi alle sejl til på at blive næsten færdige i dag.

Kathy ringede ved middagstid og vi aftalte at hende og Dobrinka skulle komme forbi til en øl ved 15 – 15.30 tiden. Det lavede jeg om til 15.30 – 16, men tempoet blev lige skruet en tak i vejret så vi kunne blive færdige. Så i dag har Bjarne pudset færdig omkring det store vindue, og fået det malet. Rammen omkring fordøren har fået og der er blevet malet væg / loft 2 gange i annekset. Værelset har fået 2 gange plus en halv gang på den store plet vi igen, igen måtte starte med at spartle op. Så har knagerækken fået deko i rundingerne og der er blevet skuret og skrubbet på værelset og 15.30 blev det sidste ryddet væk. Hurtigt bad – hvem siger det behøver at tage mere end 12 minutter fra man tænder bruseren til man står med tørt hår og rent tøj?

Vi havde et par hyggelige timer med Dobrinka og Kathy, og det gælder om, at holde ørene stive når Dobrinka ruller sig ud på bulgarsk. Vi snakkede en del madlavning så det gik okay. Bagefter gik vi over til Slavka der i dag bliver 78 år. Først blev vi budt på rakia og ferskner, så kom pølserne, senere tomaterne og kartoflerne. Georgie var der lidt. Fik ham til at hjælpe med at skaffe en gasbrænder til det der skal laves på taget. Så kom Ivan hjem fra arbejde. Ham har vi ikke set længe. Det var smadder hyggeligt at se ham igen. Vi snakkede et par timer, og jeg var stolt over de forklaringer jeg fik rodet mig ud i, og jeg tror Slavka fik en god forståelse for, hvad jeg kan/ikke kan rent sprogligt. Nu sidder vi og kigger op på bjerget med en hel klar himmel der er farvet rosa af en solnedgang, en måne der er lidt fremme og en let brise der bare gør det hele perfekt.

 

Onsdag den 21.07

Ovenpå de sidste dages marathon-arbejde var det småting der ventede i dag. Bjarne skulle en tur på loftet for at se om han kunne lokalisere hvor det vand der trænger ind kommer fra. Udover 100 års støv og skidt, fandt han desværre ikke noget. Men han dækkede alligevel loftet over soveværelset med det kraftige plastik vi havde købt. Mens han kravlede rundt der, fugede jeg fliserne bag brændeovnen, og fik skrubbet alt det lak af fliserne fra da håndværkerne havde givet gulvet lak. Vi kunne lige nå et bad og så ud at sidde 1 time inden Kathy og Dobrinka skulle komme. Men de kom næsten lige da vi var færdige, så vi fik pakket ned/væk og fundet badetøjet frem og kørte så på besøg hos Barbara og Stephan i Kurtovo Konave. De har et stort og lækkert hus med en kæmpe have og en swimmingpool. Da de fejrer henholdsvis 2x60 års fødselsdag og 40 års bryllupsdag i weekenden, var 2 hold af deres venner allerede kommet. Det ene hold er bosat i Australien. Vi havde en helt fantastisk eftermiddag. Vi håber virkelig at komme til at se mere til Barbara og Stephan. De er nogle utroligt søde mennesker. Godt svitsede af solen kørte vi hjem sidst på dagen, smed os i hver sin liggestol med en bog og hængte så fast der til ved 20.30 tiden, da det ligesom blev nødvendigt at lette sig, hvis der skulle aftensmad på bordet den dag.

 

Torsdag den 22.07

Skulle ikke have lavet noget i dag. Bare lige have skubbet brændeovnen på plads igen. Ha! Bare lige. Vi havde nær aldrig fået den på plads. Hvordan vi engang i sin tid har fået den tilsluttet med skorsten vil forblive en gåde. Vi asede og masede, men det lykkedes da til sidst.

Efter frokosttid sad vi i hver vores liggestol og smålæste og ingenting. Så begyndte det at blæse lidt. Så meget, og så kom uvejret. Himmel og jord stod i et og det varede et par timer. Heldigvis klarede det så meget op, at vi kunne sidde udenfor og spise da Georg og Margarita kom. De kom tidligt. 17.40 – for de skulle gå tidligt. Så det gjorde de. 01.30. Sikke en aften. Vi fik lokket Slavka ind til en lille rakia. Vi endte med at drikke 2 hele flasker af slagsen samt ca. 4 liter øl, så vi havde det sjovt.

 

Fredag den 23.07

Dagen før. Det er altid en vemodig dag. Der skal pakkes ned og hen og væk og … Det er altså sjovere at pakke ud.

Vi gik en tur efter morgenmaden. Hen forbi kirkegården. Faktisk en ret god tur, hvis man ikke lige magter en ”opad tur” i varmen. Så var vi oppe og aflevere den paraply som Georg havde glemt i går. Så hen forbi Kathy og Dobrinka for at sige farvel, men der var ingen hjemme. Hjemme igen blev kufferterne pakket og lige nu er det frokosttid. Da al øl og rakia blev drukket i går, må vi ”nøjes” med et glas koldt rødvin. Det er nu vist også helt ok til de varme banitsa med feta og porrer vi skal til at have. Ellers skal vi bare ned og have købt ind til ”overlevelsespakken” og så ned og spise på restauranten.

 

Lørdag den 24.07

Vi var glade for at vi som altid havde valgt at være i god tid med bussen. Vi var knap kørt fra busstationen i Plovdiv før trafikken stoppede. Vi holdt næsten forrest, og kunne følge slagets gang. Dvs. det der nu ”ikke” skete. For efter et godt stykke tid kom der politi og målte op og tegnede krydser for vejbanen og på dækkene af den bus der holdt midt i det hele. Det virkede som om der var blevet kørt en person ned. Det hele varede ca. ½ time, men det er også længe hvis tiden er knap.

I Sofia havde vi tid til lidt at spise inden vi tog en taxa til lufthavnen, og så gentog proceduren med forskellige fly sig. Vi mødtes planmæssigt i Kastrup lufthavn og fulgtes resten af vejen hjem til Århus lufthavn hvor Benjamin hentede os.

 

 

 

 

 


 

Sommeren 2010

anette-bjarne@stofanet.dk